Alergie a zlé znášanie potravín (časť 1.)

Látky nachádzajúce sa v jedle, prachu a peli môžu vyvolať najrôznejšie ťažkosti od ľahkej nádchy po migrénu, niekedy dokonca zapríčinia náhlu smrť.

Alergie

postihujú čoraz viac ľudí, ale ešte o nich nevieme zďaleka všetko.

Pôvodcom alergií sú tzv. alergény, nepatrné čiastočky, rozptýlené v prostredí alebo obsiahnuté v jedle, ktoré telo vníma ako cudzie a potencionálne škodlivé a reaguje na ich prítomnosť uvoľnením arzenálu protilátok do krvi alebo telesných tkanív.

Intenzita individuálnej odpovede na tieto látky je rozmanitá – od miernej sennej nádchy, ktorá sa prejavuje kýchaním a posmrkávaním, až po potencionálne smrteľnú reakciu, hroziacu napríklad osobám alergickým na arašidy.

Rovnaké príznaky a choroby vyvolávajú často rozličné alergény, takže príčinou sennej nádchy môže byť peľ rovnako ako prach, perie alebo zvieracia srsť.
Zároveň môže ten istý alergén vyvolať u rôznych ľudí rôznu reakciu.
Celú otázku navyše komplikuje častá zámena alergie a zlého znášania potravín.

ALERGIA alebo ZLÉ ZNÁŠANIE POTRAVÍN?

Alergické reakcie na jedlo môžu zasiahnuť skoro všetky časti tela a prejavujú sa ekzémom, dýchacími ťažkosťami, žihľavkou a ďalšími komplikáciami.
U osôb alergických na arašidy môže napríklad nastať rýchly opuch jazyka a pažeráka alebo silný astmatický záchvat.
V najťažších prípadoch môže smrť spôsobiť aj nepatrný kúsok orecha alebo sušienka obsahujúca arašidový olej.

Obete týchto mimoriadne silných obranných reakcií osobitne rýchlo reagujú na určitý antigén.
Najhoršiemu zvyčajne zabráni rýchlo aplikovaná injekcia adrenalínu. Predísť nepriaznivej reakcii sa dá výlučne iba tak, že sa postihnutý dôsledne vyhýba potravinám s obsahom príslušného alergénu.
Ak organizmus určité jedlo odmieta, ale testy na alergiu sú negatívne, hovoríme skôr o zlom znášaní jedla.

Zlé znášanie potravín je veľmi rozporuplný jav. V mnohých prípadoch sa príčina nikdy nezistí, vieme len, že ho nespôsobujú protilátky, ktoré vznikajú ako reakcia na alergény. Niekedy však vieme zistiť pôvod ťažkostí. Napríklad ľuďom postihnutým zlým znášaním laktózy chýba schopnosť vytvárať enzým nazývaný laktáza, bez ktorého telo nemôže náležite spracovávať mlieko.
Osoby neznášajúce lepok – celiatici – majú narušenú schopnosť vstrebávať živiny – lepok v ich prípade ničí výstelku tenkého čreva.

JE ALERGIA ROZŠÍRENÁ?

Zdá sa, že výskyt chorôb súvisiacich s alergiami rýchlo narastá. približne u jedného z troch detí do veku 11 rokov sa dnes prejavujú príznaky astmy, sennej nádchy alebo ekzému.
Asi 10% dospelých je postihnutých ekzémami a približne rovnaký počet sa sťažuje na migrény. Sennú nádchu má 1 z 5 ľudí.

Alergia môže vypuknúť v každom veku. Vnímavosť a reakcie na určité potraviny sa počas dospievania a starnutia často menia, najmä ak sú ich zdrojom stravovacie návyky.

Alergia sa u detí i dospelých často vyvinie bez zmeny jedálneho lístka, na druhej strane sa však v prípadoch, keď sa alergén podarilo zistiť a postihnutý ho zo stravy vylúči, občas sa objaví nový alergén, ktorý vyvoláva podobné príznaky.

Pri podozrení na určitý druh alergie možno stanoviť diagnózu na základe kožného testu alebo vyradením problematických potravín. Obe metódy sú jednoduché a pomerne spoľahlivé.
Ak však chýbajú akékoľvek oporné body, je určovanie alergie rovnako namáhavé ako hľadanie ihly v kope sena.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.