Ako môže pomôcť vylučovacia diéta?

Páčil sa vám článok? Odmeňte autora zdieľaním :-)

Vylučovacia diéta

POZOR!!! Každá obmedzujúca diéta prináša so sebou zdravotné riziko, takže niektorú so základných potravín by sme mali dlhodobo vysadiť len pod dohľadom odborníka. Zistiť vinníka určitých ťažkostí je veľmi zložité, pretože málokto je citlivý len na jeden alergén. Vynechanie jedenej potraviny je preto iba zriedka účinné.

Aby sa vôbec mohlo prejaviť zlepšenie zdravotného stavu, treba vysadiť všetky podozrivé potraviny naraz a to najmenej na 14 dní.”Testovať” účinky jednotlivých potravín tým, že ich jednu po druhej vraciame postupne vraciame do bežnej stravy, má zmysel len vtedy, keď vymizli všetky ťažkosti.

V priebehu prvých dvoch týždňov vylučovacej diéty sa vyhýbame

konzervovaným mäsovým výrobkom, slanine a údeninám, údeným rybám a darom mora, citrusovým plodom, pšenici, ovsu, jačmeňu, raži a kukurici, zemiakom, cibuli, orechom, väčšine rastlinných olejov, mliečnym výroblom, všetkým syrom, väčšine margarínov a vajec.

Rovnako sa vyhýbame vode z vodovodu, čaju (okrem bylinného), káve, alkoholu, ovocným džúsom a čerstvej šťave z citrusových plodov, octu, droždiu, čokoláde a všetkým potravinám ktoré obsahujú konzervačné prípravky.

Po 14 dňoch znovu zaraďujeme potraviny a to v poradí – voda z vodovodu, zemiaky, kravské mlieko, droždie, čaj, raž, maslo, cibuľa, vajcia, ovos, káva, čokoláda, jačmeň, citrusové plody, kukurica, syr, biele víno, dary mora, jogurt, ocot, pšenica a orechy. Každé nové jedlo pridávame až po 2 dňoch, a ak sa objaví nežiadúca reakcia, vyhýbame sa mu ešte najmenej mesiac.

Značíme si ktoré potraviny vraciame do svojho jedálnička a čoskoro si vytvoríme zoznam jedál, ktoré naše telo znáša a tých, ktorým by sme sa mali vyhýbať. Lekári síce nemajú na vylučovaciu diétu jednotný názor, ale celkové výsledky sa pozoruhodne zhodujú. Po nasadení diéty sa človek cíti zvyčajne spočiatku horšie, ale v priebehu 6-7 dní ťažkosti miznú a nastáva zlepšenie.

Ktoré potraviny je teda možné konzumovať počas vylučovacej diéty?

Odborníci zastávajú názor, že nasledujúce potraviny nežiadujúce reakcie vyvolávajú naozaj len veľmi zriedka, alebo vôbec nie. Patria medzi ne hrušky, broskyne, artičoky, šalát, jahňacie mäso, jablká, nelúpaná aj lúpaná ryža….

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.