Ako si lacno vyrobiť vermikompostér a odpad z kuchyne spracovať na to najkvalitnejšie hnojivo

Páčil sa vám článok? Odmeňte autora zdieľaním :-)

pošli na vybrali.sme.sk

Prečo je dobré mať doma kompostér? Je to ten najlepší a najekologickejší spôsob ako využiť a premeniť organický odpad na to najkvalitnejšie hnojivo. Kuchyňa produkuje až 40% odpadu, ktorý tak nebudeme musieť vyhadzovať, ale ďalej ho efektívne využívať. Ak si kompostér vyrobíte sami, tak počiatočné náklady sú takmer nulové.

Pre kompostovanie v domácnosti sa najviac hodí tzv. vermikompostér – čo je kompostér, v ktorom “zamestnávame” dážďovky. Tie môžu byť špeciálne vyšľachtené – kalifornské, ale ak vám neprekáža pomalšia výroba kompostu, tak postačia aj tie obyčajné, ktoré ľahko nájdete v prírode.

Aj keď to znie možno čudne, nemusíte mať obavy umiestniť kompostovaciu nádobu napr. do kuchyne. Dážďovky sú svetlopaché, takže ak im nedáte nevhodný materiál a nepôjde im o život, tak vám dobrovoľne z vedierka nevylezú. Správne vedený kompostér dokonca vôbec nezapácha.

Čo budeme potrebovať:

  • 3 rovnaké nádoby (vedrá) + aspoň jedno veko
  • vŕtačka s cca 2 mm vrtákom
  • 50-100-200-500-20 000 ks dážďoviek, množstvo záleží na veľkosti nádoby
  • základný materiál (napr. už hotový kompost, trocha hliny, kartón organický odpad) – pozri čo je vhodné na kompostovanie

Postup výroby kompostéru:

  • spodné vedro slúži na zachytávanie “dážďovkového čaju” čiže tekutého hnojiva. Toto vedro bez veka nepotrebuje žiadne úpravy. Ak by sme chceli, môžeme ho opatriť kohútikom na vypúšťanie spomínaného tekutého hnojiva.
  • po celej ploche dna druhej nádoby vyvŕtame malé dierky (tak malé, aby nimi neprepadli dážďovky). Týmito dierkami bude prekvapkávať tekutina do spodnej. Okrem otvorov do dna, vyvŕtame rovnaké veľké diery do boku, asi 3 cm vysoko od dna
  • do veka vytvoríme ďalšie vetracie diery, rovnaké, ako do dna predchádzajúceho vedra
  • obe nádoby zostavíme do seba – do spodného vedra zasunieme to deravé, do ktorého budeme vkladať organický odpad. Medzi nádobami musí byť priestor na dážďovkový čaj, preto ak máme nádoby, ktoré do seba zapadajú presne a neponechávajú žiadny priestor, je potreba na dno spodného vedra vložiť nejakú podperu
  • prvé plnenie: na dno dierkovanej nádoby rozprestrieme natrhaný, nevoskovaný, nefarbený kartón alebo piliny. Pridáme vrstvu ideálne už hotového kompostu, alebo zmes lístia a hliny z lesa. Na tento základ pridáme prvú dávku organického odpadu (pozri čo je vhodné na kompostovanie)
  • vypustíme dážďovky, ktoré sa okamžite zahrabú
  • zatvoríme vekom s dierami, pod veko môžeme pridať netkanú textíliu (proti muškám)

Postupne prikrmujeme bioodpadom (nie moc ani málo, čo časom odhadneme) a veselo si kompostujeme

Akonáhle máme nádobu plnú spracovaného odpadu, pridáme hore tretie vedro, do ktorého urobíme o niečo väčšie diery (i do boku). Akonáhle začnú dážďovky túžiť po ďalšej potrave, pretiahnu sa otvormi  tretieho vedierka a začnú spracovávať ďalší odpad, ktorý im nachystáte rovnako, ako prvýkrát. Takto môžeme pokračovať do nekonečna.

Čo je vhodné na kompostovanie:

  • ovocné a zeleninové odpady (šupky, škrupiny)
  • čajové sáčky (v tých sa dážďovky rady množia)
  • piliny, lístie, kôra, tráva, ihličie, vreckovky, lepenka, kotúčiky od toaletného papiera
  • popol z dreva
  • drvené škrupiny z vajec (dodávajú vápnik)

(Snažíme sa o čo najväčšiu rôznorodosť, čím menšie časti surovín pridávame, tým rýchlejšie bude kompostovanie prebiehať, väčšie kusy je vhodné nakrájať)

Čo nie je vhodné na kompostovanie:

  • všetko živočíšneho pôvodu: mäso, kosti
  • mliečne výrobky
  • všetko obsahujúce chémiu
  • varený odpad
  • rastliny napadnuté chorobami
  • listy z orechov
  • šupky z niektorého tropického ovocia (spoznáte sami)
  • kôstky
  • voskovaný papier

Ako dlho budem čakať na prvé použiteľné hnojivo?

Záleží na mnohých aspektoch – od teploty, množstva dážďoviek až po spracovávaný odpad. 4 členná rodina, pri použití podobne veľkých nádob ako máme my, sa môže prvého hnojivá dočkať po 3 mesiacoch správneho kompostovania.

Najčastejšie problémy

ProblémRiešenie
Pleseň na zvyškoch biologického odpaduzvyšky nie sú celkom zahrabané do podstielky – napadnuté časti odstrániť a zvyšok zakryť
vínne muškynedostatočne zakrytý kompostovaný substrát
zápachnevhodné zloženie, prevlhčenie, alebo priveľké množstvo kompostovaného materiálu – primiešať do substrátu suchší materiál, znížiť množstvo pridávaného materiálu
dážďovky hynú alebo vyliezajú zo substrátunevyhovujúce životné podmienky – teplota, vlhkosť, pH, nevhodná alebo nedostatočná potrava, nedostatok priestoru – odoberte vzniknutý kompost (pre dážďovky je toxický), skorigujte vlhkosť, upravte „jedálniček“, prispôsobte veľkosť nádoby množstvu dážďoviek a množstvu biologického odpadu

 

Takže čo všetko získame kompostovaním?

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.