Astma – je možné z nej “vyrásť” ?

Astma je závažné chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest, so zvýšenou vnímavosťou na podnety vonkajšieho prostredia. Niektorí odborníci rozlišujú 2 druhy – endogénnu a exogénnu.

Prevažná väčšina astmatických ochorení sa objavuje už v detstve a vyskytuje sa hlavne u ľudí, ktorí trpia aj na iné alergické ochorenia (ekzémy, senná nádcha…). Vyvolávajú ju rôzne faktory : infekcia, znečistené životné prostredie, peľ, roztoče, zvieracie chlpy a podobne. Astmatický záchvat môže vyvolať, prípadne zhoršiť aj telesná námaha, úzkosť alebo alergia na určité potraviny. Hoci ho nespôsobujú vonkajšie faktory, mnohé z nich záchvat vyvolávajú.

Záchvat môže trvať od niekoľkých minút až po niekoľko dní. Prejavuje sa piskotom, dýchavičnosťou, kašľom a sprevádza ho pocit tlaku v hrudníku.

Potraviny, ktoré môžu stav zhoršiť.

Vzhľadom na individuálny charakter ťažkostí nie je možné zostaviť zoznam “dobrých” a “zlých” potravín. Ten, kto sa domnieva, že príčinou jeho astmatických záchvatov sú niektoré potraviny, by si mal nejakú dobu viesť presné záznamy o tom čo zje a čo najskôr navštíviť lekára.

K najčastejším potravinám, ktoré u citlivých ľudí vyvolávajú astmu, patrí kravské mlieko, pšenica a iné druhy obilnín, kvasnice, jedlá obsahujúce plesne (plesňový syr…). Okamžité a veľmi nebezpečné reakcie môžu spôsobiť hlavne arašidy, ryby a vajcia.

Siričitany

U mnohých ľudí môže vyvolať záchvat aj určitá prísada v potravinách. Dokázalo sa, že siričitany, ktoré sa v USA bežne používali na konzervovanie surového ovocia a zeleniny, majú na svedomí smrť niektorých astmatikov. Od roku 1986 sa už nesmie ovocie a zelenina v USA týmto spôsobom ošetrovať.

V krajinách EU je používanie siričitanov na tieto účely tiež zakázané. V malom množstve sa však stále pridávajú do fašírok, niektorých údenín, sušeného ovocia, zaváranín, octu, mrazenej zeleniny, zeleninových polotovarov a konzervovaných morských živočíchov. Prítomnosť siričitanov musí byť podľa zákona vyznačená na obale potravín. Pri konzumácii jedál v stánkoch s občerstvením a v reštauráciách je to však dosť problematické, pretože zákazník si nemá ako tento údaj overiť.

Siričitany sa pridávajú aj do muštu, piva a vína – u nás je však povinné uviesť ich prítomnosť na balení. U citlivých astmatikov môže už vdýchnutie buketu vína vyvolať silnú reakciu. Niektoré vína, pravdepodobne v dôsledku bakteriálnych procesov počas výroby, obsahujú vysokú hladinu histamínu a u citlivých ľudí môže tiež vyvolať astmatický záchvat.

Éčka

Konzervačné látky na báze benzoátu, ktoré nájdeme v nealkoholických nápojoch, nízkokalorických džemoch, žuvačkách a kaviári, môžu byť tiež príčinou astmatického záchvatu. Citliví ľudia tiež reagujú na potravinárske farbivo E102(tartrazín-žlté), E104(chinolínová žltá), E110(SY-oranžová).

Potraviny ktoré môžu stav zlepšiť

Potraviny s vysokým obsahom vitamínu skupiny B, kam patrí hlavne listová zelenina a strukoviny – mali by ich konzumovať hlavne tí, u ktorých dochádza k záchvatu z dôsledku stresu.

Na ochranu pľúc pomáhajú antioxidanty, ku ktorým patrí hlavne vitamín A, betakarotén vo výrazne sfarbenom ovocí a zelenine (marhule, mrkva, žltá a červená paprika…), v tmavozelenej listovej zelenine (špenát), vitamín C(čierne ríbezle, zelená paprika…), vitamín E (olivový olej). Antioxidanty totiž ničia voľné radikály, potenciálne škodlivé látky, ktoré sa tvoria počas astmatickej zápalovej reakcie.

Podráždené dýchacie cesty pomáha upokojiť aj horčík, ktorý sa nachádza hlavne v rybacom mäse, listovej zelenine, slnečnicových semienkach a sušených figách. Významnou mierou v boji proti astme môže prispieť aj každý zdroj omega-3 mastných kyselín – sú to hlavne ryby s vysokým obsahom tuku (losos, makrela, sleď, sardinka a treska).

V minulosti, keď ešte neexistovali účinné lieky, sa ako prostriedok na zmiernenie záchvatov používala káva. Kofeín sa svojim zložením podobá teofylínu, ktorý sa pridáva do niektorých liečiv, pretože zlepšuje priechodnosť dýchacích ciest.

Vedeli ste, že…?

  • na svete trpí astmou až 200 miliónov ľudí
  • v r.1994 boli zverejnené výsledky 2 dlhodobých austrálskych výskumov. Z nich vyplynulo, že 2/3 detí v období dospievania z astmy “vyrástli”
  • v rozvinutých krajinách je výskyt astmy 5x vyšší ako v krajinách rozvojových. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza ako hlavnú príčinu vzniku tohto ochorenia zvýšenú koncentráciu roztočov, ktorým sa darí v prostredí s ústredným kúrením. Hneď za nimi nasledujú výfukové plyny, ktorých nepatrné častice známe ako pm10 sa pri vdýchnutí ukladajú hlboko do pľúc a dráždia ich citlivé tkanivo.
  • posledné výskumy tiež ukazujú, že u niektorých ľudí sa môže pravdepodobnosť vzniku ochorenia rapídne zvýšiť pri konzumácii polynenasýtených tukov (margarín)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.