Pikantné Chilli corn carne – recept pre celú bandu

  • 5 PL oleja
  • 5 veľkých cibúľ
  • 5 červených paprík
  • 10 očistených cesnakových strúčikov
  • 5 ČL chilli prášku (alebo chilli papričky)
  • 5 ČL mletej papriky
  • 5 ČL mletej rasce
  • 2,5 kg chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 4 kocky hovädzieho bujónu
  • 2 kg nakrájaných rajčín
  • 2 ½ ČL sušenej majoránky
  • 5 ČL cukru
  • 10 PL paradajkového pretlaku
  • 2,05 kg červenej konzervovanej fazule
  • lúpaná dlhozrnná ryža – príloha
  • kyslá smotana – na podávanie

PRÍPR AVA

Pripravte si zeleninu – nakrájajte cibuľu, červené papriky a cesnak. Do hrnca nalejte 5 PL oleja a dajte ho na strednú teplotu. Pridajte cibuľu a varte za stáleho miešania asi 5 minút, alebo kým cibuľa nezmäkne. Pridajte cesnak, červenú papriku a chilli prášok (alebo chilli papričky), mletú papriku a mletý kmín. Za stáleho miešania varte aspoň ďalších 5 minút.

Opečte do zlatista hovädzie mäso, pridajte do hrnca a zvýšte teplotu. Miešajte aspoň 5 minút, aby neostali ružovkasté stopy. Nechajte rozpustiť 4 kocky hovädzieho bojónu v 1,2 litroch vody a pridajte k mäsu, potom pridajte aj nasekané rajčiny. Posypte vysušeným majoránom a cukrom a doprajte poriadnu dávku soli a korenia. Pridajte rajčinový pretlak a omáčku poriadne premiešajte. Nechajte trochu podusiť. Potom celú zmes nechajte zovrieť, poriadne premiešajte a zakryte panvicu pokrievkou. Stíšte oheň, aby zmes jemne bublala 20 minút.

Občas by ste mali skontrolovať panvicu a zamiešať, aby omáčka neprihárala na dne, resp. aby sa nevyparila potrebná tekutina. Ak sa tak stane, stačí pridať pár polievkových lyžičiek vody a uistiť sa, že oheň nie je prudký. Po pomalom dusení je zmes hustá, šťavnatá a homogénna.

Pridajte fazuľky a premiešajte ich poriadne spolu s obsahom hrnca. Všetko spolu nechajte povariť bez pokrievky 10 minút, v prípade potreby môžete pridať trochu vody. Ochutnajte pikantnú dobrôtku a ak treba, pridajte viac korenín. Niekedy je potrebné pridať oveľa viac korenín, ako si myslíte. Potom dajte späť pokrievku, vypnite oheň a nechajte chilli con carne pred samotným podávaním 10 minút postáť. Je dôležité nechať chute prejsť. Podávajte s kyslou smotanou a uvarenou dlhozrnnou ryžou.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.