Výborný mriežkový koláč z lineckého cesta od babičky

  1. Jednoduchšie (lacnejšie) linecké cesto na koláč

  • 30 dkg hladkej múky
  • 10 dkg cukru
  • 12 dkg tuku
  • 1 celé vajce
  • 1-2 PL mlieka
  • citrónová kôra
  • vanilkový cukor

 2.)  Jemné linecké cesto na koláč

  • 30 dkg hladkej múky
  • 8 dkg cukru
  • 20 dkg tuku
  • 2 žĺtky citrónová kôra
  • vanilka

Suché prísady preosejeme na pracovnú dosku. Tuk rozdrobíme alebo rozsekáme do múky. V múke urobíme jamku, pridáme do nej vajcia, prípadne tekutinu. Najprv cesto spracúvame nožom, potom rukami. Uhnetený bochník necháme v chlade stuhnúť.

 

Pripravíme si plnku (výber je na vás)

Jablková plnka

  • ½ kg jabĺk
  • 15 dkg cukru
  • 1 citrón

Umyté jablká zbavíme jaderníkov, rozkrájame, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Mäkké prelisujeme alebo roztlačíme, pridáme cukor, citrónovú kôru a šťavu, škoricu, prípadne lyžicu rumu. Ak potrebujeme plnku hustejšiu, zahustíme ju strúhanou žemľou alebo perníkom.

Maková plnka

  • 10 dkg maku
  • ⅛ l mlieka
  • 8 dkg cukru s vanilkou
  • 2 dkg tuku
  • citrónová kôra, škorica

Jemne zomletý mak podlejeme mliekom a dusíme do mäkka. Potom pridáme cukor a za stáleho miešania podusíme. Plnku okoreníme citrónovou kôrou, vanilkou, škoricou (klinčekom). Ak chceme mať plnku jemnú, pridáme aj žĺtok a z bielkov sneh. Dobrá je aj s čokoládou, medom alebo ovocnou zaváraninou.

Orechová plnka

  • 10 dkg orechov
  • 8 dkg cukru s vanilkou
  • 2 dkg piškótových drobcov
  • trochu mlieka alebo smotany (alebo 2 dkg medu)

Vylúpané jadrá vlašských orechov postrúhame, pridáme cukor alebo med, rozmiešame s mliekom a potom zahustíme piškótovými drobcami (alebo strúhankou). Pre chuť pridávame citrónovú alebo pomarančovú kôru, vanilku. Do jemných koláčov môžme pridať žĺtky a sneh z bielkov.

Plnka z ovseného pápera (jemné ovsené vločky)

  • 6 dkg ovseného pápera
  • 7 dkg cukru
  • 4 dkg orechov
  • naberačka horúceho mlieka
  • lyžička rumu a kakaa

Ovsený páper upražíme s 2 dkg cukru do zlatista. Potom ho zomelieme, osladíme zvyšným cukrom, rozriedime mliekom a rumom. Pre chuť pridáme citrónovú kôru, kakao, orechy alebo ovocnú zaváraninu.

Lekvárová plnka

  • 15 dkg lekváru
  • 5-8 dkg cukru
  • 1 PL rumu
  • korenie podľa chuti

Dobrý, hustý lekvár rozriedime vlažnou vodou, rumom, pridáme cukor a podľa chuti korenie – vanilku, škoricu, citrónovú alebo pomarančovú kôru

Tvarohová plnka

  • 50 dkg tvarohu
  • 5 dkg masla
  • 10 dkg cukru s vanilkou
  • 2 žĺtky
  • 3 dkg hrozienok
  • 2 PL mlieka alebo smotany
  • sneh z 2 bielkov

Mäkký tvaroh prelisujeme a pridáme do masla rozotretého s cukrom a žĺtkom. Pridáme vanilku, citrónovú kôru, hrozienka a nakoniec sneh z bielkov.

Plnka úsporná (zo zemiakov)

  • 35 dkg studených varených zemiakov
  • 15 dkg cukru
  • 1 žĺtok
  • z 1 citróna kôra a šťava
  • tuhý sneh z 2 bielkov

Žĺtok napeníme s cukrom, potom pridáme jemno strúhané varené zemiaky, dodáme chuti citrónom a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Touto plnkou je možné pri väčšej spotrebe nastaviť aj tvarohovú plnku.

Všetko pripravené na mriežkový koláč

Cesto rozdelíme na 3 časti z dvoch urobíme plát do väčšej tortovej formy alebo koláčovej formy (alebo na menší plech). Povrch natrieme dobre rozmiešanou ovocnou zaváraninou alebo niektorou z plniek. Mriežky zľahka vytvarujeme vyvaľujeme rukou alebo z cesta vyvaľkáme plát a radielkom krájame užšie prúžky. Mriežky kladieme kolmo alebo šikmo. Namiesto mriežok môžeme z vyvaľkaného cesta vykrajovať rôzne tvary, ktorými potom zdobíme povrch koláča.

Rúru si vyhrejeme na 175-200°C a pečieme. Či je koláč prepečený vidíme podľa zlatistého povrchu. Krájame až po vychladnutí.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.