
Na počudovanie neexistujú žiadne oficiálne údaje o tom, koľko ľudí trpí zlým znášaním určitého jedla alebo alergiu naň.V nasledujúcich riadkoch si zoradíme zdroje alergických ťažkostí od najbežnejších po tie zriedkavejšie. Na vrchole sa umiestnilo mlieko a hneď za ním lepok.
MLIEKO
Rizikové jedlá – mlieko, maslo, smotana, zmrzlina, rôzne druhy syrov a jogurt…
Príznaky – zápcha, hnačka, plynnatosť, migréna (syr). U batoliat môže spôsobiť vetry, koliku,, katar a neskôr aj ekzém.
LEPOK
Rizikové jedlá – múka, chlieb a pečivo, sušienky, jačmeň, raž, ovos, pivo, polievky v konzerve, vývar v kocke, všetky potravinárske výrobky obsahujúce strúhanku alebo hydrolyzovanú rastlinnú bielkovinu…
Príznaky – migréna, celiakia (sprevádzaná hnačkami a úbytkom hmotnosti.
VAJCIA
Rizikové jedlá – Zvyčajne je to bielok, torty, dezerty, snehové cukrovinky, majonéza, dezertné peny, zmrzlina a šaláty s majonézou…
Príznaky – vyrážky, nadúvanie, žalúdočné ťažkosti. Môžu vyvolať aj astmu alebo ekzém.
RYBY
Rizikové jedlá – údené ryby ako je sleď, makrela, losos alebo treska škvrnitá. Z čerstvých rýb to môže byť napr. treska.
Príznaky – migréna, nevoľnosť, vyrážky, nadúvanie a žalúdočné ťažkosti.
DARY MORA
Rizikové jedlá – kôrovce (homár, langusta, kreveta, krab…) a lastúrniky (srdcovky, ustrice, slávky, hrebenatky…)
Príznaky – dlhodobé žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť
ORECHY
Rizikové jedlá – arašidy (podzemnica olejná), vlašské orechy, kešu a pekanové orechy. Orechový chlieb, sušienky, zmrzlina a orechové oleje.
Príznaky – vyrážky, nadúvanie, dýchavičnosť a ekzém. Vo vážnych prípadoch až smrteľný anafylaktický šok.
SÓJOVÉ BOBY
Rizikové jedlá – sójová omáčka, sójová múka a mlieko, tofu, sójový olej, zmesy na torty a palacinky, kondenzované polievky v konzerve…
Príznaky – bolesť hlavy, poruchy trávenia
PRÍSADY
Rizikové jedlá – niektoré balené hotové potraviny a nápoje. Farbivo tartrazín a konzervačná prísada kyselina benzoová…
Príznaky – pôsobeniu niektorých prísad do potravín v oraganizme sa pripisujú prejavy hyperaktivity a ďalšie zmeny správania.
Neexistuje presný zoznam “najzradnejších” potravín alebo okolností, ktoré spôsobujú reakcie klasifikované ako ich zlé znášanie. Je to otázka individuálnych stravovacích zvyklostí, veku postihnutého a chorôb, vyvolaných zlým znášaním problematickej potraviny.
Z praxe je však možné odvodiť jednu pomerne spoľahlivú zásadu: čím viac niekto túži po určitom jedle , tým je pravdepodobnejšie, že naň bude citlivý.
Čítajte ďalej – Ako pomáha vylučovacia diéta
Leave a Reply