Najčastejšie zdroje alergénov a typické príznaky.

Páčil sa vám článok? Odmeňte autora zdieľaním :-)

pošli na vybrali.sme.sk

Na počudovanie neexistujú žiadne oficiálne údaje o tom, koľko ľudí trpí zlým znášaním určitého jedla alebo alergiu naň.V nasledujúcich riadkoch si zoradíme zdroje alergických ťažkostí od najbežnejších po tie zriedkavejšie. Na vrchole sa umiestnilo mlieko a hneď za ním lepok.

MLIEKO

Rizikové jedlá – mlieko, maslo, smotana, zmrzlina, rôzne druhy syrov a jogurt…

Príznaky – zápcha, hnačka, plynnatosť, migréna (syr). U batoliat môže spôsobiť vetry, koliku,, katar a neskôr aj ekzém.

LEPOK

Rizikové jedlá – múka, chlieb a pečivo, sušienky, jačmeň, raž, ovos, pivo, polievky v konzerve, vývar v kocke, všetky potravinárske výrobky obsahujúce strúhanku alebo hydrolyzovanú rastlinnú bielkovinu…

Príznaky – migréna, celiakia (sprevádzaná hnačkami a úbytkom hmotnosti.

VAJCIA

Rizikové jedlá – Zvyčajne je to bielok, torty, dezerty, snehové cukrovinky, majonéza, dezertné peny, zmrzlina a šaláty s majonézou…

Príznaky – vyrážky, nadúvanie, žalúdočné ťažkosti. Môžu vyvolať aj astmu alebo ekzém.

RYBY

Rizikové jedlá – údené ryby ako je sleď, makrela, losos alebo treska škvrnitá. Z čerstvých rýb to môže byť napr. treska.

Príznaky – migréna, nevoľnosť, vyrážky, nadúvanie a žalúdočné ťažkosti.

DARY MORA

Rizikové jedlá – kôrovce (homár, langusta, kreveta, krab…) a lastúrniky (srdcovky, ustrice, slávky, hrebenatky…)

Príznaky – dlhodobé žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť

ORECHY

Rizikové jedlá – arašidy (podzemnica olejná), vlašské orechy, kešu a pekanové orechy. Orechový chlieb, sušienky, zmrzlina a orechové oleje.

Príznaky – vyrážky, nadúvanie, dýchavičnosť a ekzém. Vo vážnych prípadoch až smrteľný anafylaktický šok.

SÓJOVÉ BOBY

Rizikové jedlá – sójová omáčka, sójová múka a mlieko, tofu, sójový olej, zmesy na torty a palacinky, kondenzované polievky v konzerve…

Príznaky – bolesť hlavy, poruchy trávenia

PRÍSADY

Rizikové jedlá – niektoré balené hotové potraviny a nápoje. Farbivo tartrazín a konzervačná prísada kyselina benzoová…

Príznaky – pôsobeniu niektorých prísad do potravín v oraganizme sa pripisujú prejavy hyperaktivity a ďalšie zmeny správania.

 

Neexistuje presný zoznam “najzradnejších” potravín alebo okolností, ktoré spôsobujú reakcie klasifikované ako ich zlé znášanie. Je to otázka individuálnych stravovacích zvyklostí, veku postihnutého a chorôb, vyvolaných zlým znášaním problematickej potraviny.

Z praxe je však možné odvodiť jednu pomerne spoľahlivú zásadu: čím viac niekto túži po určitom jedle , tým je pravdepodobnejšie, že naň bude citlivý.

 

Čítajte ďalej – Ako pomáha vylučovacia diéta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.