Pestovanie papriky zo semienka

Páčil sa vám článok? Odmeňte autora zdieľaním :-)

Spolu s paradajkami a uhorkami patrí paprika k najobľúbenejšej zelenine. Vlastné plody nielen že chutia najlepšie, ale oplatí sa aj finančne. Zvlášť ak si sadeničky vypestujete už od semienok.

Papriky majú dlhú vegetačnú dobu. Semená je preto vhodné vysievať už vo februári, do ľahkého substrátu. Klíčiace rastlinky potrebujú dostatok tepla (nad 22 ° C) a svetla. Ideálne je okenný parapet orientovaný na juh či východ, svetlo by nemala uberať ani záclona. Klíčenie urýchlite máčaním semien. Až sa vytvoria dva pravé lístky, rastlinky prepichujeme do samostatných kvetináčov či téglikov.

Paprika na vonkajších záhonoch

Na záhony so sadeničky paprík vysádzajú až v druhej polovici mája, kedy nehrozia prízemné mrazíky. Vyberte im čo najvýhrevnejšiu polohu chránenú pred vetrom, ideálne pri južne orientovanej stene.

Aspoň 3 týždne pred výsadbou je pripravený záhon vhodné prikryť čiernou mulčovacou fóliu, ktorá napomôže prehriatiu pôdy. Na záhone ju môžete nechať aj ďalej, a sadenice vsadiť do otvorov v nej vystrihnutých. Bude udržiavať teplo a brániť v raste burinám. Použiť môžete i ďalšie mulčovací materiály, napr. pokosená tráva.

Čím viac tepla rastlinkám doprajete, tým lepšie budú prospievať. Spočiatku sa oplatí prekryť je ľahkou, bielou netkanou textíliou, čo je najjednoduchšie riešenie, alebo nad ne umiestniť fóliový kryt či sklenené zvony.

Väčšinu odrôd možno pestovať aj na terase či balkóne, v nádobách s priemerom aspoň 25 cm a dostatočne hlbokých.

Papriky so vysádzajú v rozostupoch okolo 40-60 cm, podľa veľkosti odrody. Do každej jamky pridajte lopatku kvalitného kompostu, a napoly zasypanú sadenicu dôkladne zalejte. Až potom navŕšte zbytok zeminy.

Paprika v skleníku

Teplá skleníková klíma paprikám prospieva a plodov sa tu dočkáte skôr. Poslúži aj fóliovník, alebo jednotlivé fóliové kryty. Papriky sú tu chránené pred dažďom a preto ju nenapádajú hubové choroby. Objaviť sa ale môžu roztoče.

Prvou pomocou proti nim je postrek rastlín a zvýšenie vzdušnej vlhkosti. Z postrekov sú najvhodnejšie zdravotne nezávadné prípravky na báze repkového oleja a lecitínu, ktoré škodcom zalepí dýchacie otvory. Účinná, zdravotne nezávadná a k životnému prostrediu ohľaduplné je tiež biologická ochrana, aplikácia dravého roztoča Phytoseilus persimilis, ktorý je vhodný špeciálne pre biologickú ochranu skleníkov.

Papriky treba pravidelne zalievať tak, aby bol substrát stále mierne vlhký (nie premokrený). Zvlášť keď sa tvoria plody, potrebuje rastlina naozaj dostatok vlahy, aby boli veľké a šťavnaté a nezasychali im špičky. (Papriky začnú nasadzovať plody, až keď sa teplôt vyšplhá nad 18 ° C.) Papriky v skleníku či pestované v nádobách je najlepšie zalievať denne.

K bohatej úrode napomôže aj výživná pôda a pravidelné prihnojovanie. Postačí trocha vyzretého kompostu, pri nasadzovaní plodov je vhodné hnojivo s vyšším obsahom draslíka, ktoré podporuje vyzrievanie kvalitných plodov. Naopak nevhodné sú dusíkaté hnojivá, ktoré zbytočne podporujú tvorbu listov.

Ťarcha úrody si žiada oporu

Papriky, s výnimkou malých kríčkových odrôd, potrebujú oporu. Plody, zvlášť mäsité, rajčiaková papriky, sú značne ťažké a rastliny by sa pod ich ťarchou mohli zlomiť. Vyviazanie k opore ďalej plody držia vyššie nad zemou, čo je dobrou prevenciou pred hniloboua  a tiež slimákmi. Aj listy si tak vytvoria vzdušnejšiu štruktúru a rastliny sú menej náchylné k hubovým ochoreniam.

Zber úrody

Plody je potrebné odrezávať ostrým nožom, alebo odstrihnúť nožnicami, inak môže dôjsť k poškodeniu celých výhonov. Zvlášť v skleníku sa oplatí aj dezinfikovať reznú plochu v roztoku hypermangánu, pre prevenciu prenosu rôznych ochorení z rastliny na rastlinu.

Papriky nechajte dobre vyzrieť, ale nenechávajte ich na rastline zbytočne dlho – brzdili by dozrievanie aj nasadzovanie plodov ďalších.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.