Sadenie batátov na vašej záhrade, obohatí jedálniček na maximum

Pozastavili ste sa niekedy v oddelení zeleniny a ovocia nad hľuzami podobným zemiakom, ibaže mali nezvyklú oranžovú, hnedú alebo nažltlú farbu? Nuž, išlo práve o batáty. Napriek svojej nasládlej chuti vedia byť výbornou prílohou k mäsu, divine, rybám a majú aj mnohoraké iné využitie.

Ešte nájdete miestočko na sadenie batátov. Prečo?

Lebo batát patrí medzi najvýživnejšiu zeleninu vďaka vysokému obsahu nasledujúcich látok:

Betakarotén – rastlinné farbivo pôsobiace proti vzniku niektorých druhov rakoviny (žalúdka, pankreasu, úst a ďasien) a makulárnej degenerácii. V batátoch sa nachádza výnimočné množstvo betakaroténu (jeden batát dodá 187 % odporúčanej dennej dávky).

Draslík – pôsobí priaznivo na srdcovú činnosť. Znižuje krvný tlak a riziko vzniku srdcových chorôb, obličkových kameňov a mŕtvice.

Kyselina chlorogenová – štúdie ukazujú, že táto protirakovinová fytochemická látka môže ničiť škodlivé karcinogény a vírusy.

Kyselina kávová – táto fenolová zlúčenina vykazuje účinky v boji proti rakovine a AIDS.

Luteín a zeaxantín – tieto dve karotenoidové farbivá prepožičiavajú batátom ich sýto oranžovú farbu. Môžu pomáhať v ochrane pred aterosklerózou, niektorými druhmi rakoviny a očnými chorobami.

Nerozpustná vláknina – konzumácia batátov so šupkou zaisťuje vysoký príjem nerozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí proti vzniku zápchy, divertikulózy, hemoroidov a je účinná proti obezite. (stredne veľký batát dodá cez 2 g nerozpustnej vlákniny.)

Pektín – viac ako polovicu vlákniny v batátoch tvorí rozpustný pektín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu.

Rastlinné steroly – tieto zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu môžu obmedziť riziko vzniku rakoviny viazaním karcinogénnych činidiel v tráviacom trakte.

Vitamín B6 – sladké zemiaky dodávajú značné množstvo vitamínu B6, ktorý by mal pomáhať v prevencii srdcových ochorení, mŕtvice, depresie a nespavosti.

Vitamín C – hojné množstvo vitamínu C obsiahnuté v batátoch môže podporiť imunitný systém, hojenie rán a tiež pomáhať v prevencii degeneratívnych očných ochorení.

Sadenie batátov a ich pestovanie

Sadenie batátov zvyčajne začína začiatkom mája, alebo keď už nie je šanca, že rastliny zničí mráz a končí koncom júna.

Batáty sa pestujú zo sadeníc s rozostupom na 120 cm medzi radmi a 30-40 cm v rade. Na menšej ploche, kde sme nútení šetriť priestorom,  vzdialenosť  medzi  radmi môžeme zmenšiť na cca 70 – 100 cm. Batáty nie je potrebné v našich klimatických podmienkach chemicky ošetrovať. Nevyžadujú ani príliš veľa vody, takže si vystačíme s manuálnym zalievaním.

Pri striedaní plodín sa batáty vysádzajú na rovnakom pozemku po štyroch rokoch.

Sadenie batátov už ovládame, poďme si dať pár tipov na obohatenie jedálnička

  • Sladké zemiaky roztlačte s javorovým sirupom a získate neobvyklý dezert.
  • Batátové lupienky: tenké plátky sladkých zemiakov pokvapkajte olivovým olejom a upečte dokrehka v rúre.
  • Pripravte zmes z pretláčaných zemiakov: polovicu množstva obyčajných zemiakov nahraďte batátmi.
  • Tenké plátky varených sladkých zemiakov pridávajte do pikantných sendvičov.
  • Varené sladké zemiaky roztlačte s nastrúhaným parmezánom a nahradzujte nimi polovicu syra v lasagniach.
  • Tekvicu v koláči nahraďte batátmi.
  • Šalát zo sladkých zemiakov: uvarte sladké zemiaky, ešte teplé ich olúpte a nakrájajte na kúsky. Premiešajte ich so zálievkou z limetkovej šťavy, olivového oleja, nasekaných jarných cibuliek, karí a soli.

Máte zaujímavý recept? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.