Škoricové slimáky – nebíčko v papuľke

Páčil sa vám článok? Odmeňte autora zdieľaním :-)

Cesto

  • 7 g droždia
  • 125 ml teplej vody
  • 125 ml pasterizovaného mlieka
  • 60 g cukru
  • 80 g masla
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
  • 1 kg múky

Plnka

  • 125 g roztopeného masla
  • 180 g cukru
  • 2 PL mletej škorice
  • 180 g hrozienok, vlašských orechov alebo pekanových orechov (nepovinné)

Poleva

  • 4 PL masla
  • 500 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 až 6 PL teplej vody

Rozohrejte rúru na 180 °C. V malej miske rozpustite droždie v teplej vode a nechajte podkysnúť. Vo veľkej miske zmiešajte mlieko, cukor, roztopené maslo, soľ a vajcia. Pridajte 500 g múky a mieste dohladka. Pridajte kvasnicovú zmes. Primiešajte zvyšnú múku tak, aby sa s cestom ľahko pracovalo.

Mieste cesto na doske, ktorú ste jemne poprášili múkou, 5 až 10 minút. Vložte ho do dobre vymazanej nádoby, zakryte a nechajte kysnúť, kým cesto nenadobudne dvojnásobok svojho objemu, zvyčajne 1 až 1,5 hodiny. Po nakysnutí cesto stlačte naspäť. Rozvaľkajte ho na pomúčenom povrchu a po celom jeho povrchu rozotrite maslo. Zmiešajte cukor a škoricu a posypte potreté cesto. Posypte vlašskými a pekanovými orechmi a hrozienkami.

Zrolujte cesto a poriadne zalepte okraje. Nakrájajte na 12 až 15 plátkov. Namastite dno okrúhlej rajnice maslom a posypte cukrom. Poukladajte škoricové slimáky vedľa seba do rajnice a nechajte ich nakysnúť do dvojnásobného objemu, asi 45 minút.Pečte asi 30 minút, alebo kým nezískajú zlatistú farbu. Medzitým zmiešajte maslo, práškový cukor a vanilku. Pridajte horúcu vodu, vždy po 1 polievkovej lyžici, kým glazúra nedosiahne požadovanú konzistenciu. Nechajte slimáky mierne vychladnúť a jemne polejte polevou.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.