Šťavnatý koláč z ovsených vločiek a marhuľového chia džemu

Tento fajnový koláčik síce obsahuje trochu viac sacharidu (jedzte ho preto skôr v doobedňajších hodinách), ale vďaka mandliam a kokosu sa glykemický index výrazne znižuje.

  • Forma: 22x22cm
  • Množstvo: 9 porcií
  • Príprava: 25 minút
  • Pečenie: 20 minút
  • Chladenie: 20 minút

Džem

  • 550g odkôstkovaných marhúľ
  • 50g brezového cukru
  • 2 PL vanilkovej esencie
  • ½ ČL mletej vanilky
  • 4PL semienok chia
  • ½ ČL mletej citrónovej kôry

Cesto

  • 30g kokosového oleja
  • 50ml agávového sirupu
  • 20ml datľového sirupu
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 2 bielky
  • 230g ovsených vločie
  • 20g hrozienok
  • 20g brusníc
  • 20g kukuričných lupienkov
  • 100g mletých mandlí
  • 70g kokosovej múčky
  • ½ ČL súdy bicarbóny
  • štipka soli

Najprv si pripravíme marhuľový chia džem tak, že ingrediencie zmixujeme. Na 20minút ho uložíme do chladničky, kde semienka chia napučia a džem zhustne.

Medzitým zmiešame ingrediencie na koláč. Vznikne nám lepkavá hmota. Plech vystelieme papierom na pečenie, dáme naň ⅔ cesta a lyžicou ho popritláčame na dno. Na cesto natrieme marhuľový chia džem a navrch dáme zvyšnú časť hmoty ako posýpku. Pri 180°C pečieme 20 minút. Necháme vychladnúť.

Koláč je veľmi šťavnatý a mäkký, keď trochu odstojí a nadobudne hustejšiu konzistenciu. Netreba ho však piecť dlhšie.

Marhule môžme nahradiť akýmkoľvek bobuľovým ovocím, ale aj jahodami či varenými jablkami.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.