Regulácia druhu a množstva tepla, je kľúčová zručnosť, bez ktorej sa nedá úspešne grilovať.

Páčil sa vám článok? Odmeňte autora zdieľaním :-)

pošli na vybrali.sme.sk

Grilovať môžme 2 základnými spôsobmi. Buď jedlo pripravíme na priamom ohni, alebo ho budeme pomaly piecť na nepriamom ohni, prípadne zvolíme barbecue. V niektorých prípadoch môžeme tieto postupy kombinovať. Napríklad hydinové mäso s kosťami sa dá najprv rýchlo opiecť na prudkom ohni dohneda a vo chvíli kedy sa naň otlačia mriežky roštu, ho presunieme do zóny s nepriamym ohňom, aby bolo mäkké a vo vnútri prepečené.

Regulácia teploty

Regulácia druhu a množstva tepla, ktoré sála smerom na jedlo, je kľúčová zručnosť, bez ktorej sa nedá úspešne grilovať. Kontrola teploty grilu na uhlie je zložitejšia než v prípade grilu na plyn.

Grilovanie na priamom ohni

To znamená, že jedlo pripravujeme rýchlo nad rozžeravenými uhlíkmi alebo rozohriatym telesom plynové grilu. Najlepšie výsledky dosiahneme pri grilovaní malých a relatívne tenkých kúskov mäsa – steakov, kotliet, kuracích pŕs, kebabov, klobás, väčšiny rýb a zeleniny.

Grilovanie na nepriamom ohni

To znamená, že na prípravu jedla využijeme odrazené teplo. Tento spôsob prípravy je je ideálny na grilovanie veľkých kusov mäsa alebo celých kurčiat, ktoré by sa pri rýchlej úprave na priamom ohni na povrchu spálili a vo vnútri by ostali surové.

Nepriamo grilujeme tak, že na rozžeravené uhlie položíme nádobu na zachytenie odkvapkávajúcej šťavy, nad ňu dáme mäso a gril priklopíme vekom. Jedlo sa pripravuje vďaka teplu cirkulujúcemu vo vnútri grilu.

V prípade použitia plynové grilu, vypneme horák nad jedlom, veko uzavrieme a pokračujeme ako pri grile na uhlie.

Doplnky

Medzi základné nástroje patria kliešte, lopatky, 1-2 vidličky na barbecue a štetce na potieranie. Ďalej potrebujeme tácne na zachytávanie tuku, ihly na špízy, grilovacie koše, pevné rukavice a teplomer na mäso. Niekedy príde vhod aj hasiaci prístroj 😀

 

 

Čo grilovať?

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.