Včelí med – tekuté zlato

VČELÍ MED

Chrám v Luxore: „Pi mlieko, jedz med, cvič, chodievaj do divadla a dožiješ sa vysokého veku“.

Biblia: Mojžiš v knihe Exodus vedie Izraelitov do zasľúbenej zeme oplývajúcej medom a mliekom.

Med je jediná potravina na svete, ktorá sa pri vhodnom uskladnení nekazí a dokáže si svoje účinky zachovať tisíce rokov.

Je spomínaný už 2000 r. pred Kr. v egyptských rukopisoch ako vynikajúci prostriedok na hojenie rán. S jeho používaním sa stretáme vo všetkých kultúrach a civilizáciách.

Patrí medzi tzv. superpotraviny, so všetkých prírodných produktov má najvyšší a vyvážený obsah základných cukrov a širokú škálu zložených cukrov, ktoré sú pre živý organizmus nevyhnutné a zároveň obsahuje nespočetné množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a liečivých látok, s antibakterálnym, antioxidačným, imunostimulačným a revitalizujúcim účinkom.

Med je sám osebe sterilnou látkou, lebo svojim zložením znemožňuje množenie mikroorganizmov, preto je jednou z mála prirodzene trvanlivých potravín. Liečivé účinky medu do veľkej miery vychádzajú z účinkov rastliny, z ktorej včela meduje. Liečenie včelími produktami sa nazýva apiterapia.

Med, najmä na to určený medicínsky, daný na ranu pôsobí ako peroxid vodíka a urýchľuje scelenie rany produkciou bielych krviniek, taktiež redukuje jazvy. Celkovo má med schopnosť obnovovať ľudské tkanivá.

Zvyšuje obranyschopnosť organizmu množením populácie probiotických baktérií v črevách. Vďaka antioxidantom obsiahnutých v mede pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva. Pri prekyslení žalúdka znižuje kyselinu na polovicu. Vzhľadom k zloženiu cukrov je možné použitie aj pri diabetes mellitus.

Med podporuje krvotvorbu.

Medovicové medy pomáhajú pri vysokom krvnom tlaku. Med pôsobí liečivo pri angíne pectoris a ďalších srdcových ťažkostiach. Med je tradičný prostriedok proti chrípke a nachladnutiu, v spojení s citrónom jeho látky pôsobia ešte lepšie. Užívaný na večer (jedna lyžička) pomáha proti nespavosti, nepokojnému spánku, nervozite a podráždenosti.

MED a druhy

 

 – Surový  – nebol vytočený a vyčírený, buď ešte v plástoch divých alebo chovaných včiel

 – Čistý  – vyčírený, a inými metódami purifikovaný, zbavený vosku, propolisu, alebo nečistôt, aký sa dá bežne zakúpiť

 – Brtnícky  – získaný z brtí, spôsobom odoberania medu zvaným brtníctvo, býva násobne drahší

 – Stáčaný  – získava sa odstreďovaním odviečkovaných plástov pomocou medometu

 – Odkvapkávaný  – narezaním plástov sa uvoľní med, ktorý vteká do zbernej nádoby

 – Tavený  – získaný teplom, zahrievaním plástov

 – Lisovaný  – získaný stlačením plástu, vytlačením medu, nie odstredením v medomete

 – Pastovaný  – špecifickým postupom vymiešaný kvetový med, tým získa trvácnu krémovitú konzistenciu, je vhodný na natieranie na chlieb

 – Sušený  – je tuhej konzistencie (aj práškovaný), sušením však stráca niektoré svoje vlastnosti, používa sa ako rýchly, praktický doplnok energie, do čaju, v pekárstve; raritou je prirodzene vytvrdnutý abcházsky skalný med

 – Jednodruhový  – z nektáru alebo medovice prevažne jedného druhu rastliny (agátový, lipový, repkový, smrekový…)

 – Viacdruhový  – z nektáru alebo medovice viacerých druhov (ovocný, lúčny, pampový, prériový, savanový, makchiový, púštny, tajgový, tundrový, horský, lesný, džungľový)

 – Kvetový (nektárový)  – má svetlejšiu farbu, z rôznych kvetov bylín, krov, stromov

 – Medovicový  – má tmavšiu farbu, vysoko cenený

 – Zmiešaný  – nektárovo-medovicové, medovicov-onektárové medy

 – Zmesový  – med zmiešaný z viacerých druhov včelárom

 – Ochutený  – s prídavkom ovocia, orechov, korenín, bylín, sirupov

 – Plástikový  – surový, nevyčírený med v kusoch zaviečkovaných plástov, čím obsahuje aj liečivý propolis, peľ, vosk

 – Med s inými včelími produktmi – ako peľ, propolis, materská kašička (podiel zložky musí byť presne určený)

 – Medicínsky  – certifikovaný, určený priamo na terapeutické účely, s výraznými antibakteriálnymi vlastnosťami (i v prípade nemocničných baktérií), ktoré ich odlišujú od bežných medov. Tieto výrazné biologické kvality sú dosiahnuté výberom rastlinného zdroja, z ktorého včelstvo medík dorába.

 – Lekárnický  – obohatený farmaceutom o liečivé látky určený na liečenie konkrétneho druhu ochorenia, užíva sa spravidla v oveľa menších množstvách

 – Biomed – pri ktorého dorábaní sa cieľavedome znemožňuje akýkoľvek vplyv chemických a neorganických faktorov, vrátane zdrojov, z ktorých včely zberajú sladinu a starostlivosti o včelstvo, med ako biomed je vlastne skutočným cieľom každého seriózneho včelára, ale certifikovaný biomed je viacej vecou dôkladnosti zákonov o biovčelárení a zodpovednosti kontrolných orgánov pri preverovaní skutočného stavu biovčelárenia, zároveň o informovanosti spotrebiteľa o ňom

 – Oblastný  – v určitých oblastiach, kde má včelárska rastlina prirodzený biotop, vhodné chránené podmienky, vznikla dlhá tradícia dorábania medu, s výnimočnými kvalitami, med sa stáva známym vo svete ako oblastný a je vysoko cenený

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.