Vyvážené zloženie stravy – cesta k zdravému stravovaniu

Páčil sa vám článok? Odmeňte autora zdieľaním :-)

pošli na vybrali.sme.sk

Športovec spaľujúci množstvo kalórií a dôchodca na pokojnom odpočinku predstavujú z hľadiska energetickej potreby protikladné póly. Pre zdravý život však potrebujú vyvážený príjem živín obaja.

Koľko živín potrebujeme?

Individuálne potreba jednotlivých živín sa líši v závislosti od rôznych faktorov, vrátane veku, pohlavia, stupňa fyzickej námahy, rýchlosti bazálneho metabolizmu a zdravotného stavu. Ale nech je už optimálny denný príjem nízky (cca 1500 kilokalórií), pomer v ktorom sú jednotlivé skupiny potravín zastúpené, by mal byť vždy rovnaký.

Naša strava by mala spĺňať 3 základné požiadavky.

Mala by byť výživná, prispievať k ochrane nášho zdravia a v prípade potreby by sa mala stať našim spojencom v boji proti zdravotným ťažkostiam a chorobám. V neposlednom rade by mala byť lákavá a chutná.
Nijaká potravina nie je “zlá” alebo “dobrá”. Existujú len dobré a zlé stravovacie návyky. Ak napr. jete celý deň ovocie a zeleninové šaláty, môže byť práve taký domáci hamburger s kompletnou oblohou alebo veľká porcia rybieho mäsa so zemiakmi práve to, čo vaše telo potrebuje.
Rôzne jedlá majú rôznu hladinu živín, no niet takej potraviny, ktorá by sama osebe dodala všetky potrebné vitamíny a minerály v správnom množstve.
Aby naše telo ostalo zdravé a mohlo správne fungovať potrebuje 13 vitamínov, 16 minerálnych látok, tuky, sacharidy a bielkoviny.
A samozrejme nesmieme zabúdať na VODU, ktorá síce nepatrí medzi živiny, no musíme ju príjmať v značnom množstve.

6 skupín potravín – cesta k zdravému stravovaniu.

SACHARIDYHlavným zdrojom zložených sacharidov (škrobu), vlákniny (nestráviteľné polysacharidy), vápnika, železa a vitamínov skupiny B sú obilniny, chlieb a zemiaky. Odporúča sa dávať prednosť celozrnnému čiernemu chlebu s vysokým obsahom vlákniny a jesť ho viac. Zahryznite si chlieb aj k hlavným jedlám a miesto tučnejších potravín si radšej pridajte zemiaky , ryžu, alebo cestoviny.

 

OVOCIEDo tejto skupiny patrí čerstvé, mrazené a konzervované ovocie, ovocné džúsy a sušené ovocie. Poskytuje nám vitamín C, karotény, kyselinu listovú, vlákninu a niektoré jednoduché sacharidy.Doprajte si ho čo najviac.

 

 

 

ZELENINANielen pre vegetariánov je zelenina základným kameňom správnej výživy. Je životne dôležitým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, navyše poskytuje vlákninu a sacharidy. Či už čerstvá, alebo mrazená je vhodná do šalátov, ako príloha, do omáčok, polievok, k cestovinám ….

 

 

Mlieko a mliečne výrobky (okrem masla a smotany)K hlavným živinám ktoré čerpáme z tejto skupiny patrí vápnik, horčík, bielkoviny, riboflavín a vitamíny B12 a A.

 

 

 

Mäso, hydina, ryby a alternetívne zdroje ako sušená fazuľa, vajcia a orechy – Tieto potraviny sú dôležitým zdrojom minerálnych látok, železa a zinku, bielkovín, vitamínov B, najmä B12. Potraviny z tejto skupiny sa odporúča jesť v rozumnej miere, dávať prednosť chudému mäsu a viditeľný tuk odstraňovať. Najmenej 2x týždenne si doprajte ryby, hlavne hlavne tie olejnaté ako sú makrela alebo losos.

 

Tučné a sladké jedláSem patrí okrem iného maslo, margarín, nátierkové tuky, kuchynské oleje, smotana, čokoláda, chrumky, sušienky, paštéty, torty, zmrzlina, bonbóny a cukor. Takže dobroty z tejto skupiny si dopriať naozaj len občas.

 

 

Ľudia, ktorí svoje stravovacie návyky prispôsobili tejto potravinovej pyramíde, si čoskoro všimnú, že príjmajú väčšie množstvo zložených sacharidov a aobmedzujú príjem tukov a cukru. Aj takéto jednoduché zmeny pomôžu znížiť riziko vzniku srdcových ochorení a ďalších chorôb previazaných so stravou, napríklad cukrovky a niektorých typov rakoviny.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. A - ako AUTIZMUS - komplikovaná psychická porucha na celý život - Svet ženy

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.